Звернення Намісника Свято-Успенської Лаври Митрополита Володимира з приводу загрози і «томосу» (29.09.18)

Дорогі браття і сестри! Шановні земляки, сучасники і співвітчизники! В різні часи історії нашим попередникам і рідним по вірі і духу православним християнам приходилось свідчити, ісповідувати свою віру і захищати свої святині.

Враховуючи ситуацію, яка склалась, і по інформації, якою ми володіємо, і по загрозам розправою, яка все поширюється видно, що і нам прийдеться щось пережити.

А тому просимо вашої підтримки, в першу чергу молитвенну, моральну і видно потрібна буде фізична ваша присутність. Тепер не 17-й рік двадцятого століття, і не розгул жовтневої революції, однак внуки Леніна – по духу, грозять розправою, а тому захистимо свою святиню.

Кому не байдужа доля Почаївської Свято-Успенської Лаври, нашої православної української святині, і не тільки української, а всесвітньої святині, будьмо готові, щоб її захистити. Додатково ми постараємося Вас проінформувати коли приїхати…

Що стосується «томосу», будьмо уважні, щоб не завели нас в оману. Наша Українська Православна Церква має канонічний статус, визначений Томосом від 29 жовтня 1990 року від Матері Церкви.

А тепер хтось хоче ввести в залежність від новостильного Патріарха і друга папи римського Варфоломія.

Новий стиль з його наслідками нам православним неприємлемий. І ми задоволені тим статусом, який має наша Церква.

Тим, хто ратує за «томос», ми нагадуємо ще раз, що Церква відокремлена від держави, а ви займайтесь тим, чим маєте займатись. Наша Українська Православна Церква отримала Томос в 1990 році. Про це свідчить грамота Патріарха Олексія ІІ від 27.10.1990 р.:

«через настоящую Грамоту нашу силою Всесвятого и Животворящего Духа быть отныне Православной Украинской Церкви независимой и самостоятельной в своем управлении…»

, а також міністру юстиції України Онопенку В.В. від 29.12.1993 р. Святійший Патріарх додатково до грамоти направив лист за № 1338, де з першої стрічки наголошується:

« Украинская Православная Церковь с октября 1990 года канонически является независимой и полностью самостоятельной в своем управлении. Какой-либо административно-финансовой подотчетности Московской Патриархии не существует … согласно Томосу о независимости и самостоятельности Украинской Православной Церкви.»

Фактично Томос наша Церква вже має. Який ще «томос» нам потрібний?

Ви піклуєтесь про Церкву? Відмініть декрет Леніна, з’єднайте Церкву з державою, заведіть щоб в школах і в інших учбових закладах викладався Закон Божий. Дайте канал для трансляції Богослужінь, підніміть економіку, пенсії та дбайте про медицину, освіту і моральність.

Доречно було б тут зауважити, а чи інші конфесії мають томос, що вони незалежні від Ватикану?

Віруючі в якійсь-то мірі розібралися і визначилися в який храм ходити. Однак комусь хочеться знову посіяти ворожнечу і роздори. Деяких заїдає заздрість, що сіяють купола на храмах і це ще треба зруйнувати.

+ Володимир, Митрополит Почаївський, Вікарій Київської Митрополії, Намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври

Источник: Свято-Успенская Почаевская лавра